Посетете Аахен, Германия

Аахен е най-западният град в Германия, разположен близо до границите с Белгия и Холандия, на 61 км от Кьолн в бивш район за добив на въглища. 
Аахен е разположен в средата на Еврорегиона Мауз-Рейн, в близост до граничния трипойнт на Германия, Холандия и Белгия. 

Един от водещите германски институти за висше образование в областта на технологиите, университетът RWTH Aachen, се намира в града. 
Промишлеността на Аахен включва наука, инженеринг и информационни технологии. 
През 2009 г. Аахен беше класиран на осмо място сред градовете в Германия по иновации.
Градът е разделен на седем административни области или райони, всеки със собствен окръжен съвет, областен водач и областна власт. 
Съветите се избират на местно ниво от онези, които живеят в рамките на окръга и тези райони са допълнително разделени на по-малки секции за статистически цели, като всеки под-окръг е посочен с двуцифрено число.
От 1950 г. комитет на гражданите на Аахен ежегодно присъжда наградата „Карл Велики“ (на немски:  
Karlspreis ) на личности с изключителна служба за обединението на Европа. 
По традиция се присъжда на Деня на Възнесение в кметството. 
През 2016 г. наградата „Карл Велики“ бе присъдена на папа Франциск.

Международната награда за Карл Велики в Аахен беше присъдена през 2000 г. на президента на САЩ Бил Клинтън, за неговия специален личен принос за сътрудничеството с държавите в Европа, за запазването на мира, свободата, демокрацията и правата на човека в Европа и за неговата подкрепа за разширяването на Европейския съюз. 
През 2004 г. усилията на папа Йоан Павел II за обединяване на Европа бяха отличени с „Изключителен медал на Карл Велики“, който беше присъден за единствен път досега