ИТН ще прави своя актуализация на Бюджет 2021

сената от служебния кабинет актуализация на бюджета за тази година и обяви, че тя трябва да се коригира.

“Актуализацията на бюджета, която внесе в НС служебния кабинет, не беше съгласувана. В нея има много пропуски”, каза Данаилов пред БНТ.
Той даде за пример единствено предлаганото преизчисление на пенсиите. “Това е необходимо, но не само българските пенсионери трябва да получават достойни пенсии, а и всички работещи трябва да получават достойни заплати. С начина, по който в момента е представена актуализация на пенсии, много трудно ще се стигне до изплащане на пълния размер на пенсията. Над 400 000 човека да бъдат оценявани допълнително, за да получат едни надбавки до достигане на минималния праг на бедност. Това е тежък административен процес. Той ще отнеме много месеци и ще създаде напражение. Ние ще търсим универсални правила, които да не зависят от много сложни критерии, така че да може бързо, ясно и прозрачно хората да знаят какво ще получат”, каза Данаилов.

Без да дава подробности, той увери, че ИТН вече са готови с техния модел на преизчисляване на пенсиите и “в много кратко” кабинетът на ИТН, ако бъде одобрен, ще внесе нова актуализация на бюджета.
За Бюджет 2022 номинираният за финансов министър Пламен Данаилов обясни, че трябва да бъде въведено програмно бюджетиране, при което харченето на средства да става по ясни стратегически и междинни цели и прозрачни критерии за тяхното изпълнение. Така можело да се проследява какво е постигнато с публичните средства.
По отношение на данъчната политика Данаилов заяви, че тя ще е насочена към хората и бизнеса, на който ще се даде  възможност да се развива, за да плаща по-големи заплати. Например фирмите, които реинвестират печалбата си, ще ползват данъчни облекчения. 

Цялата статия четете в СЕГА

You may also like...

Comments