Как в древни времена хората са съхранявали храната, когато не е имало хладилници

Първият домакински електрически хладилник се появява през 1913 г. И хората винаги са намирали начин да съхраняват храна. Понякога много умен.

Хората откриха начини да забавят растежа на опасни микроорганизми и да предотвратят гниенето на храната. Оказва се, че ранните ловци-събирачи са имали някои доста креативни начини да удължат „срока на годност“ на своите запаси.

Ледът е бил добре познат на хората – използван е за замразяване преди хиляди години. Но ледът не винаги е бил на ръка разстояние. Нека да разгледаме други необичайни начини за запазване на храни, които са били използвани през цялата човешка история.

Костите са идеалното съхранение

Археолозите вярват, че са открили първия начин за съхранение на храна. Изследователи от Тел Авив съобщават за находка в пещерата Кесем, палеолитно човешко селище преди 400 000 години. Хората, които живеели там, съхранявали костите на елени и други животни в продължение на 3 месеца и след това ги разрязвали отворени, за да изядат костния мозък.

Костният мозък е висококалорична храна. Вероятно е била важна част от диетата на древните хора.

Консерви от блатото.  Как в древни времена хората са съхранявали храна, когато не е имало хладилници

Пещерата Кесем е популярно място сред археолозите. Древните видове хора, още преди появата на хомо сапиенс, са харесали тези територии.

Изследователите установили, че хората, които са живели в пещерата Кесем, са ловували предимно елени. Месото бързо се изяждало, а костите и черепите са взети в резерв.

Изследователите също проведоха експеримент с кости от елени и установиха, че костният мозък продължава и остава годен за консумация до 9 седмици.

Езерце

„Езерото е идеалното място за скриване на част от плячката на ловците“, казва Даниел Фишър, професор и уредник на Музея на палеонтологията на Университета на Мичиган. Учените намират подобни примери на много места на древни хора в Съединените щати.

Лактобацилите живеят в много езера. Те помагат за запазване на храната. Лактобацилите произвеждат млечна киселина, химичен страничен продукт от анаеробното дишане.

Фишер също вярва, че хладната температура на езерото и ниското съдържание на кислород са допринесли за процеса на опазване.

Ако ловът се проведе през есента, тогава месото остава ядливо до следващото лято (!).

Учените са установили това след експерименти. Варили месо, за да убият вредните бактерии. И след това се съхранява в студено езерце – няколко месеца месото остава годно за консумация.

Блато

зариване в блато предпазва храната от слънчева светлина, топлина и кислород, които увеличават скоростта, с която храната е развалена.

В Северна Европа древните цивилизации са поставяли месо и млечни продукти в блато. Археолозите са извадили восъчно, подобно на парафин вещество от блатата.

Консерви от блатото.  Как в древни времена хората са съхранявали храна, когато не е имало хладилници

Най-добре е да не съхранявате храна в блатата Манчак в Луизиана (САЩ). 

Изследователите направиха химичен анализ на восъчното вещество и установиха, че това е млечен продукт, като му дадоха смешното име “блатно масло”. Консерви

и желета

Консервирането с мед или захар е добре познато на древните култури. Плодовете, съхранявани в мед, били често срещани. В древна Гърция дюлята се смесвала с мед, подсушавала се малко и се поставяла плътно в буркани. Римляните усъвършенствали този метод, като варили дюлята с мед, докато стегне.

Същата мания за търговия с Индия и Изтока, която донесе мариновани храни в Европа, доведе и захарната тръстика. В северния климат, където няма достатъчно слънчева светлина за успешното сушене на плодовете, домакините са се научили да правят консерви – да загряват плодове със захар.

Консервиране

Това вече е модерен начин за съхранение на храна, който всички използваме и до днес. Консервирането е приложено за първи път през 1790-те от французина Никола Аперт. Той откри, че излагането на храни в запечатани стъклени бутилки на топлина ги предпазва от разваляне.

През 1795 г. Наполеон предлага награда от 12 000 франка на всеки, който разработи нов метод за съхранение на храна. Аперт получава наградата през 1809 г. Аперт открива нов и успешен метод за запазване на храната, но не го разбира напълно.

Той установил, че храната се влошава, когато е изложена на въздух.

Това става ясно едва през 1864 г., когато Луи Пастьор открива връзката между микроорганизмите и развалянето на храната. Не много преди откриването на Пастьор Реймон Шевалие-Апер патентова отварачка за консерви при температури над 100 градуса по Целзий.

You may also like...

Comments