Какво помага срещу слънчево изгаряне? Тези домашни средства поддържат кожата след прекалено много слънце

Следните домашни лекове от слънчево изгаряне облекчават зачервяването, подуването и предизвиканото от слънцето възпаление в леки до умерени случаи, когато кожата е все още непокътната . В случай на слънчево изгаряне с мехури или отворени кожни участъци, препоръчително е да се потърси медицинска помощ, за да не се зарази раната и евентуално да останат грозни белези.

Пиенето на много вода помага срещу слънчево изгаряне
Тялото губи много течности от топлината, причинена от слънчево изгаряне, което е необходимо на кожата да се регенерира. Поради това е препоръчително да се пие много вода, чай или разреден плодов сок, за да се попълват непрекъснато водните запаси на тялото и по този начин кожата отвътре и да се подпомогне заздравяването.

Оцетната киселина, съдържаща се в ябълковия оцет, има леко дезинфекциращо действие и предотвратява възпалението.
А смес от ябълков оцет и вода в съотношение 1: 1 е подходящ като незабавна помощ в случай на изгаряне . Просто накиснете чиста кърпа от естествен материал в сместа и я поставете върху зачервената зона. Ако охлаждащият ефект отшуми след няколко минути, повторете процеса. Още по-ефективен срещу слънчевите изгаряния е естественият лечебен оцет с (диви) билки на основата на ябълков оцет, защото активните съставки на билките също подпомагат заздравяването на кожата. Веднъж направен, оцетът има дълъг срок на годност и се използва по същия начин като сместа оцет-вода.

Някои видове чай също помагат за регенериране на изгоряла от слънцето кожа. Например слънчевото изгаряне може да се облекчи много евтино със зелен чай , тъй като съдържа много стягащи танини (полифеноли). Те карат кожата да се стабилизира отново и също така правят външните микроби безвредни. Липовият цвят и черният чай също съдържат танини, които помагат на слънчевото изгаряне да отшуми по-бързо.

За охлаждащ компрес потопете кърпа в охладения чай и я поставете върху зачервеното място, докато вече не усетите охлаждащия ефект. Като бърз вариант, охладена, използвана торбичка за чай може просто да се постави върху малки увредени от слънцето участъци от кожата

Алое вера съдържа много вещества, които имат заздравяващи и противовъзпалителни ефекти.
Тъй като листата на растението съдържат и много вода, истинското алое може да се използва много добре за облекчаване на слънчево изгаряне. Когато нещата трябва да се направят бързо, най-лесният начин да използвате алоето е да го използвате чисто. За да направите това, отделете един от долните листа от растението и първо отстранете вредния алоин. След това отрежете малките бодли в левия и десния ръб на листа и разделете листа наполовина по тези изрязани ръбове. Сега внимателно прекарайте месестата вътрешност върху изгорелите от слънцето участъци от кожата. Неизползваните части от листата на алое вера могат да се съхраняват в хладилник в продължение на дни.

Важно: Най-добре е първо да тествате дали можете да понасяте пресния чист гел, защото някои хора са чувствителни към веществата, които се съдържат в малки остатъчни количества, като алоин.

Има още много много прости, добре познати и по-малко известни домашни средства, които могат да помогнат на кожата да се възстанови от слънчево изгаряне. Ако нито едно от споменатите преди това изпитани домашни средства не е под ръка, следните алтернативи също могат да помогнат в остри случаи:

Картофените филийки се охлаждат и овлажняват. Картофеното нишесте, което съдържа, има противовъзпалителен ефект. Просто обелете суров картоф, нарежете го на тънки филийки и поставете филийките върху слънчевото изгаряне. Повторете, ако е необходимо.

Краставиците съдържат и много вода, от която кожата се нуждае, за да се възстанови, а също така облекчава болката при изгаряния. За употреба обелете краставицата, нарежете я на филийки и поставете филийките върху изгорялата от слънцето кожа. Алтернативно, краставицата може да се пюрира. След това нанесете пастата върху кожата и я покрийте с кърпа.

И НЕ ЗАБРАВЯЙТЕ !!!

НЕ СЕ САМОЛЕКУВАЙТЕ !!! ВИНАГИ ПЪРВО СЕ КОНСУЛТИРАЙТЕ С ЛЕКУВАЩИЯ ВИ ЛЕКАР

You may also like...

Comments