Наказан от МВР за боя над протестиращи вече работи за главния прокурор

Андон Андонов, който е един от полицаите, санкционирани дисциплинарно за превишаване на служебните си правомощия по време на антиправителствения протест на 10 юли м.г., вече работи в Бюрото по защита. Структурата е на пряко подчинение на главния прокурор.

Пресцентърът на прокуратурата е потвърдил пред “Свободна Европа” тази информация с уточнението, че към момента, когато е постъпил на работа, Андонов е отговарял на “всички законови изисквания за заемане на длъжността”. Оттам допълват, че в момента Андонов е отстранен от работа, след като му е било повдигнато обвинение за нанасяне на лека телесна повреда на протестиращи.
Не става обаче ясно кога е повдигнато това обвинение, нито кога Андонов е назначен в Бюрото. Това отново поставя въпроса кога всъщност прокуратурата подведе под отговорност четиримата служители на МВР, за което се похвали едва вчера заради обществения натиск и след година мълчание по темата.

Според вътрешния министър Бойко Рашков Андонов работи в Бюрото от началото на 2021 г. Министърът обяснява пред “Свободна Европа”, че именно Андонов е най-тежко наказаният за превишаване на полицейски правомощия по време на миналогодишните протести.
След дисциплинарната проверка в МВР, свързана с бруталното насилие, упражнено по време на протеста преди година, Андонов е наказан със забрана за повишение за срок от 2 години. По време на протеста той е началник на сектор към отдел “Специализирани полицейски сили за опазване и възстановяване на обществения ред” при СДВР. Той обжалва наказанието си и, както “Сега” първи писа, наскоро Административният съд в София потвърди наказанието му като правилно.
Съдът приема, че е безспорно доказано, че Андонов е извършил нарушения на Закона за МВР и е правилно санкциониран.
От акта от вътрешната проверка в министерството се установява, че на 10 юли 2020 г., в около 23:30 ч. пред сградата на Министерския съвет протестиращи са започнали да хвърлят стъклени и пластмасови бутилки към полицейския кордон, съставен от полицейски служители, които са били без предпазно оборудване, облечени с жълти жилетки с надпис “Антиконфликт”.

Цялата статия четете в СЕГА

You may also like...

Comments