Направете сами масло от корен от репей: здравословно за кожата и косата

В грижата за косата маслото от корен от репей впечатлява със своя противовъзпалителен ефект. Тъй като възпалените корени на косата често са причина за косопад и маслото може да осигури облекчение тук.

Но маслото от корен от репей може не само да помогне на скалпа. В натуропатията обикновено се използва върху суха, лющеща се и нечиста кожа. Например, може да осигури облекчение от акне, псориазис или екзема. В случай на изгаряния, слабо зарастващи рани и циреи, той насърчава заздравяването

Лечебните съставки от корен от репей имат противогъбично, антимикробно, противовъзпалително и антибактериално действие. Те също така защитават клетките на кожата от свободните радикали и могат да ги подкрепят при регенерацията.

Направете сами масло от корен от репей

Висококачествено, изцяло натурално масло от корен от репей е лесно да си направите сами. За тази цел се приготвя студен екстракт с базово масло, например зехтин (за суха кожа, скалп и коса), шафраново масло (за възпалена или опетнена кожа) или бадемово масло (за чувствителна кожа).

За около 100 милилитра масло от корен от репей се нуждаете от:

  • 1 супена лъжица сушен, натрошен корен от репей (наличен също като чай от корен от репей или като лекарство от билкари и аптеки)
  • 100 мл зехтин или друго носещо масло, което отговаря на нуждите на кожата
  • 1 буркан с винтова капачка
  • 1 бутилка с капкомер от кафяво стъкло (предлага се в добре заредени магазини за здравословни храни, аптеки или онлайн )
Репейът е лечебно растение, което може да се намери по пътищата.  От корените му може да се направи масло от корен от репей, което се грижи за косата и кожата.

Ето как се прави маслото:

  1. Поставете парчетата корен от репей в буркана и ги изсипете заедно с маслото, докато парчетата се покрият напълно с масло.
  2. Затворете буркана и го оставете да престои четири седмици на място, защитено от светлина при стайна температура. Разклащайте ежедневно, за да предотвратите появата на мухъл и да подпомогнете разтварянето на активните съставки.
  3. Прецедете изтегленото масло от корен от репей през сито в тъмна бутилка.

Толкова е лесно да се получи домашно масло от корен от репей, което може да се съхранява до една година. Най -добре е да се пази от светлина.

Масло от корен от репей за коса

Маслото за коса предлага богата грижа за суха и увредена коса и помага за стимулиране на растежа на косата .

За грижа за косата с масло от корен от репей маслото се масажира в скалпа и / или дължината на косата за три минути вечер и главата и косата се увиват с кърпа. Така че маслото може да влезе в сила за една нощ. Докато масажът насърчава притока на кръв към скалпа и космените фоликули, затоплящият ефект на кърпата увеличава ефекта от маслената обработка и в същото време предпазва спалното бельо от мазни петна. На следващия ден косата се измива с хладка вода и мек шампоан

По същия начин сухият и мазен пърхот и сърбящият скалп могат да бъдат третирани с масло от корени на репей. След измиване с шампоан е препоръчително да срешете косата с естествена четка или фин гребен, за да я освободите от хлабавите люспи. Най -добре е да внимавате да не повредите скалпа и да не създадете нови огнища за гъбичките и бактериите, които може да са отговорни за пърхота.

Лечението с масло от корен от репей може да се прави веднъж или два пъти седмично, докато настъпи подобрение. 

You may also like...

Comments