Никога не трябва да използвате куркума, ако приемате някое от следните лекарства

В днешния свят куркумата се рекламира като най-мощното средство за лечение на всички видове неразположения и болести, поради което не предизвиква странични ефекти и затова много пъти се препоръчва като естествена алтернатива на различни видове лекарства.


Но определено трябва да имате предвид, че независимо от безбройните ползи за здравето и огромната сила за подобряване на здравето, определено не трябва да се приема във високи дози или в комбинация с други лекарства.Повечето от полезните свойства се дължат на наличието на куркумин в неговата активна съставка, за която е научно потвърдено, че осигурява мощни противовъзпалителни, антиоксидантни, антиканцерогенни и антитромботични ефекти.


Въпреки това ще трябва да вземем предвид и възможните странични ефекти от употребата му, тъй като може да бъде дори опасно, когато се комбинира с определени лекарства.


НИКОГА НЕ ПРИЕМАЙТЕ КУРКУМА С ТЕЗИ ВИДОВЕ ЛЕКАРСТВА


Тоест, този вид натурална подправка също пречи на лекарствата, които намаляват стомашните киселини, тъй като всъщност увеличава производството му и в резултат на това може да причини известна болка в стомаха, гадене, подуване на корема и увреждане на хранопровода. 


Тези споменати лекарства включват: Famotidine (Pepcid), Ranitidine (Zantac), Cimetidine (Tagamet) и Omeprazole.


Нещо повече, неговите антитромботични свойства са полезни, но ако приемате лекарства за разреждане на кръвта, те също могат да бъдат опасни и да увеличат риска от кървене. 
Следователно куркумата не трябва да се използва, ако приемате лекарства като аспирин, варфарин (Coumadin) и клопидогрел (Plavix).Това е вероятно опасно, ако се приема в комбинация с лекарства за диабет, тъй като засилва ефекта им и следователно може да доведе до прекомерно ниски нива на кръвната захар.


Страничните ефекти в този случай са тревожност, треперене, замъглено зрение, делириум и намалена когнитивна функция.


В някои от случаите куркумата може също да причини алергична реакция и огнища като обриви и копривна треска. 


Само в случай, че имате алергични симптоми, моля, уверете се, че сте намалили количеството куркума, което приемате, или я заменете с някакво друго естествено лекарство.


Когато купувате куркума под формата на прах, моля, уверете се, че купувате такива, които са сертифицирани  
Но ако решите да приемате добавки с куркума или куркумин, те трябва да имат сертификат за качество от трета страна.


Нещо повече, няма официални препоръки за консумация на куркума, а максималното допустимо ниво на прием не е идентифицирано. 


Но, като общо правило, определено трябва да сте сигурни, че се придържате към препоръките за дозиране, дадени на етикетите на добавките.


You may also like...

Comments