Пълнени питки с месо

По рецепта

2 чаши кефир
3 1/2 ч.ч брашно
1/2 ч. л сол
1 ч.л сода бикарбонат
4 с.л олио

За пълнежа

500 г телешко месо или готова кайма
2 лука, обелени и пасирани
2 с.л пресен кориандър, нарязан на ситно
половин ч.л сол
1 ч.л прясно смлян чер пипер
олио за пържене

Нарежете месото на много ситно, добавете лука, кориандъра, солта и черния пипер. Омесете сместа много добре, покрийте и оставете в хладилника за около 30 минути
В голяма купа сложете брашното, кефира, солта и содата. При месенето добавяйта малко по малко от олиото. Месете тестото около 5-6 мин преди да добавяте олиото. Покрийте тестото и оставете да втаса за 30 мин
После превхърлете тестото върху гладка повърхност, може и лист за печене и го разделете на 14 топки. Намажете преди това ръцете си с олио.
Разтегнете с ръце всяка топка и разделете пълнежа на 14 равни части и поставете в средата на всеки кръг, като оставяте място отстрани. Пълнежът трябва да е около 1-2 с.л на всяка питка.
Съберете страните на всяка питка, като ги прищипете, трябва да остане дупка в средата. Натиснете дупката леко, за да освободите въздуха.
Пържете питките в силно горещо олио с дупките надолу, като гледате да оставяте място между всяка питка, защото при пърженето те се подуват. Намалете котлона и ги опържете до златисто кафяво, после ги обърнете от другата страна. Пържете за 4-5 минути.
Извадете ги и ги оставете да се отцедят върху салфетки или хартиени кърпи

You may also like...

Comments