Пенсионерите, които живеят сами в големи жилища и дават имоти под наем, вероятно няма да получат добавката за бедност към пенсията

Пенсионерите, които живеят сами в големи тристайни жилища и дават имоти под наем, вероятно няма да получат добавката за бедност към пенсията от 1 октомври. Това стана ясно от думите на служебния министър на труда и социалната политика Гълъб Донев пред Нова тв.

За получаване на добавката за бедност ще се кандидатства през Агенцията за социално подпомагане. Но чиновниците ще гледат дали пенсионерът наистина е беден – ще са изключени тези с големи банкови влогове и имущество. “Ще се подава декларация в Дирекция Социално подпомагане. Ще се направи оценка на съвкупността на доходите. Работещите пенсионери няма да могат да получат подобна помощ+, уточни Гълъб Донев. 

„Абсолютно всички български пенсионери са обхванати от увеличението, за да не се случи така че някой със средноосигурителен доход да не получи увеличение. Това е най-справедливият вариант, защото запазва принципите на социалното осигуряване и отчита приноса на всеки от пенсионерите в социално осигурителната система. А принос се мери с плащаните вноски върху дохода през целия стаж. Това дава възможност да бъдат по-справедливо изчислени пенсиите и да се отчете приносът”, обясни Донев.

You may also like...

Comments