ТВ РОКАДИ: Новият сезон на „Мастършеф” под въпрос, „Под прикритие“ се завръща

Кулинарното шоу „Мастършеф” е под въпрос за първи път в историята си в България. Предаването изкара цели седем успешни сезона в Би Ти Ви, заемайки програмно време в праймтайма всяка пролет. Сега обаче се говори, че вече няма бюджет за него.

Причината да се обмисля отлагане на новия сезон 8 на кулинарното състезание е пренасочване на финансовия поток в телевизията. В момента в Би Ти Ви работят по два много скъпи формата за пролетта. Това са „Сървайвър” и „Ергенът”. И двете риалитита се снимат в чужбина, което означава раздути до безкрайност разходи. В същото време се финансират и два сериала – втори сезон на „Съни бийч” и римейк на латинокомедията „Татковци”. Това също изисква сериозни средства. Не е ясно дали ще останат пари за „Мастършеф” 8. На финала на предишния сезон, който приключи през май, бе обявено, че ще има ново издание, но не и кога ще се снима то. Не е изключено това да се случи в необозримото бъдеще.

В Би Ти Ви отдавна има практика да се оставят големи интервали между различните издания на развлекателните формати. Между сезон 4 и сезон 5 на „Сървайвър” например изминаха 5 години – първият бе излъчен през 2009-а, а вторият – през 2014-а. След това отново настъпи дълга ваканция, за да върнат риалитито на дневен ред едва сега. Новите оцеляващи вече водят битки на Филипинските острови, които по план трябва да влязат в ефир през пролетта на 2022 г. Това означава цели 8 години пауза между петия и шестия сезон. Шоуто „Гласът на България” също не е излъчвано всяка година. Между първия и втория му сезон бе оставена една година пауза, а между третия и четвъртия – три години. Между първия и втория сезон на „България търси талант” също имаше година пауза, между петия и шестия – три години, а между шестия и седмия – две. Така че не е изключено Би Ти Ви да пропусне „Мастършеф” догодина и да го върне в ефир на някакъв следващ етап.

Говори се, че на мястото на „Мастършеф” ще се излъчва „Ергенът”. Според източници на „Уикенд” романтичното риалити ще върви два пъти седмично, както е и при кулинарното. Но не е сигурно, че ще е точно в дните, в които досега сме гледали „Мастършеф”. Може да е в сряда и четвъртък на мястото на „Смени жената” и „Бригада Нов дом”. Наскоро водещата на социалното предаване за ремонти – Мария Силвестър, потвърди новината на „Уикенд”, че нов сезон поне за момента не се планира. Причината за това била пандемията, която изисква да се избягва събиране на много майстори в тесни стаички на социално слаби семейства. Така че в четвъртък в програмата остава празнина. „Смени жената” пък имаше висок рейтинг, но да се намерят участници за нови епизоди било почти невъзможно, твърдят източници на „Уикенд”.

Известно е, че в края на миналата година в Би Ти Ви бе назначен нов програмен директор – Христо Хаджитанев. Още с встъпването си в длъжност той обеща да подмени забавната програма. Дали това означава, че ще свали от екран най-гледаното кулинарно шоу? Времето ще покаже.

„Под прикритие“ се завръща

Актьорът Владимир Пенев, който нашумя като комисар Емил Попов в хитовия сериал „Под прикритие“ възобнови слуховете, че се готви шести сезон на крими поредицата. Бившият министър на културата в служебното правителство на Плевнелиев публикува  своя снимка в социалните мрежи и написа под нея „Попов се завръща“. Фенове на кримката веднага го заляха с въпроси за новия сезон.

Още миналата година се заговори за възобновяване на снимките на сериала, който е най-успешната криминална българска драма. „Под прикритие“ кандидатства за финансиране от Националния филмов център за създаването на кинопроект с героите. Тогава стана ясно, че писането на сценария е вече в ход, като по него работиятТеодора Маркова, Георги Иванов, Невена Кертова и Тео Чепилов. От БНТ, която преди 10 години продуцира сериала, потвърдиха, че наистина са водили преговори за реализацията на проекта, но все още нямало подписан договор.

Факт е, че „Под прикритие“ е единственият български сериал, който достига до милиони зрители по цял свят. В началото на петия му сезон през 2016 г. той се гледа по 144 страни по света. През 2011 г., когато бе излъчен първия сезон на „Под прикритие“ сериалът пожъна огромен успех. Някои от актьорите вече са с богата кариера, други са току-що изгряващи артисти. Гравната роля в сериала направи звезда Ивайло Захариев. В образа на мафиота Джаро е Михаил Билалов, който от години се бе установил да живее в Париж, а заради снимките в „Под прикритие“ се завърна окончателно у нас. В ролята на доброто ченге Емил Попов е Владо Пенев. Десетките му роли в киното и театъра не му донасят грандиозния успех, който има след първия сезон на кримката. Той става още по-известен. Същата слава спохожда и Захари Бахаров. 10 години след края на сериала почитатели на поредицата продължават да го наричат Иво Андонов. За мнозина Мариан Вълев ще си остане Куката, а Александър Сано – Косъма. В сериала своята последна роля изигра Чочо Попйорданов, който загина при нелеп инцидент едва на 48 години през 2013 г.

Hotarena.net

You may also like...

Comments