Запознанство по снимка и сватбена нощ под надзор: как момичетата се женят в мюсюлманските страни

В повечето мюсюлмански страни сватбите се празнуват луксозно: празникът продължава няколко дни и е придружен от много ритуали, в които участват стотици гости. 
Много традиции се спазват стриктно и до днес. 
Решението за брачния съюз например се взема от родителите, а момичетата са омъжени изключително като девици. 
Богатата сватба обещава на младоженците „любов до гроба“ в най -истинския смисъл на думата, защото разводът означава завинаги да опозорите себе си и семейството си, разказват от Lenta.ru

Сватбените церемонии в Пакистан са преплитане на мюсюлманската и общата индийска култура, поради което те се различават малко от споменатите по -рано традиции. 

Според обичая празникът в тази страна продължава четири дни, не е прието да се дава откуп за булката, а и двете страни поемат разходите за сватбата

В първия ден на събитието страната на булката и младоженеца празнуват предстоящата сватба отделно един от друг. 

По това време всички се обличат предимно в оранжеви и жълти цветове, за което има обяснение: въпреки факта, че днес пакистанците изповядват исляма, тези нюанси за тях са ехо от други вярвания, които преди това доминираха на територията на държавата.

Вторият ден на празника се нарича „мехнди“, което се превежда като „къна“ (протичат същите традиционни мюсюлмански процеси на прилагане на шарки по тялото). 

Единствената разлика между пакистанския обичай и традицията на други страни е, че на този ден страната на младоженеца носи булката си булчинската рокля.


Самата сватбена церемония се провежда на третия ден от тържеството – най -красивият и запомнящ се. Тоалетите на младоженците трябва да са червени, а роклята и булото на булката трябва да бъдат украсени с изобилие от бижута. 
Този ден младоженецът носи тюрбан на главата си

Един от най -древните обичаи на семейните и брачните отношения е отвличането, с други думи, отвличането на булката. С този ритуал започва сватба в Дагестан. 

Предимството на този метод беше незначителната сума на откупа. 

Открадната съпруга се смяташе за обезчестена и роднините нямаха друг избор, освен да я оженят

Ако кражбата успее, тогава между семействата се провеждат преговори и примирие, след което се извършва брачната процедура.Традиционно по време на годежа в Дагестан – размяната на пръстени в къщата на булката – освен подаръци за момичето, трябва да се приготвят и подаръци за родителите и най -близките роднини на младоженеца. 

Обикновено това са скъпи ризи (за баща, дядо, братя), модерна рокля, костюм или пари (за майка) и луксозни шалове (за баба и сестри). Купонът на младоженеца трябва да приготви поне три големи тави с национални сладкиши: халва от ядки, брашно и халва с юфка с бадеми или лешници.

След размяна на подаръци близките се разпръскват. От този ден нататък булката и младоженецът имат право да се виждат, да ходят заедно на кино, кафенета и други обществени места.

В деня на официалната и основната част на тържеството, преди да напусне къщата, майката подарява на булката за късмет съд, пълен със сладкиши или захар. Според обичая тя трябва да се пази цяла година непокътната на видно място.

Веднага след като сватбеният кортеж потегли, кофа с вода се изхвърля зад колата, в която седят булката и младоженецът. Музикалният съпровод, обикновен за мюсюлманските сватби, изчезна от градските сватби – акордеон, зурна, барабан. В днешно време на сватби звучат съвременни ритми, които обединяват всички възрастови групи.

Сватбата изисква много усилия и пари. Семейството, което е домакин на тържеството, се надява да може да върне парите, изразходвани от пликове с пари, които гостите носят.

По -рано, след като булката беше отведена от тържеството в дома на младоженеца, приятелите на младоженеца започнаха да стрелят във въздуха. Така те прогониха злите духове от къщата на младоженците.

Когато влиза в нова къща, младото момиче трябва да извърши ритуал на лечение. За всеки етнос това се случва по различен начин. И така, сред Даргините булката се лекува с мед и сладкиши, а сред Лезгините момичето трябва да стъпче лъжицата с масло с десния крак, която е поставен на прага.

Разбира се, понякога се случва младоженецът да не харесва булката или да се показва от най -лошата страна още по време на съвместния си живот. Често почтено момиче жертва щастието си и търпи неприязънта и изневярата на съпруга си в името на децата. 

Въпреки това, както показва практиката, броят на разводите сред мюсюлманите расте, което показва преосмисляне на древните и вече неподходящи основи, с които семействата отказват да се примирят. 

Традицията е важна, но според съвременните мюсюлмани е много по -важно да имаш избор и право на щастлив живот.

You may also like...

Comments